Kuasa viral penyelamat industri pelancongan - Mansor, Nur Aliah; Abd Hadi Khan, Nur Farihin (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Ciapan viral telah menaikkan nama Dabong sebagai salah satu destinasi pelancongan yang mula mendapat perhatian ramai. Penduduk Dabong dan pekan bersebelahan, Jelawang kini mula menjana pendapatan ekonomi melalui aktiviti dan perkhidmatan pelancongan. Mereka yang dahulunya bekerja kampung, kini beralih kepada pemilikan perniagaan produk dan perkhidmatan eko-pelancongan seperti pemandu pelancong tidak berlesan (dikenali sebagai ‘grab guide’ di Dabong), pemilikan dan pengoperasian inap desa tidak berdaftar, perkhidmatan restoran, dan penjualan cenderahati.