Smart sensor - Zilah, Amirul Firdaus; Mat Ripin, Mohd Hamimi; Mohd Rozid, Siti Asma’; Musa, Siti Marzattulaznee; Ismail, Mohd Fadzli (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2017)
Buku merupakan salah satu bahan rujukan yang sangat penting di perpustakaan. Kumpulan Legasi 19 telah mengenalpasti kerosakan buku yang tinggi semasa proses penghantaran bahan melalui mesin book drop merupakan punca utama masalah di perpustakaan. Masalah ini telah dikenalpasti melalui kajian dan pemerhatian oleh kumpulan. Isu ini telah mendapat perhatian dan teguran dari pihak pengurusan dan perlu diambil tindakan segera. Isu ini perlu ditangani dengan cara terbaik kerana ianya melibatkan kos pembaikan dan pemulihan. Kewujudan satu alat bagi mempercepatkan proses kerja kakitangan dan pihak pengguna yang berurusan, amat penting kerana dengan adanya alat pengesan ini akan menjimatkan masa dan tenaga kerja. Kumpulan Legasi 19 telah mengambil langkah proaktif menyelesaikan masalah ini dengan mencipta alat yang dinamakan “Smart Sensor”.