Keselamatan dan kesihatan pekerja - Asmui, Mas'udah; Md. Juperi, Nurul Zahidah; Sulaimin, Shamsul Annuar; Johan, Rohana; Hamid, Siti Fazilah (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Keselamatan dan kesihatan pekerja adalah aspek penting dan perlu dilindungi oleh para usahawan (majikan). Salah satu cara mengekalkan kesetiaan para pekerja adalah menjamin keselamatan dan kesihatan mereka semasa bekerja. Ia adalah faktor utama dalam mencapai kepuasan hati di kalangan pekerja dan merendahkan risiko tekanan di tempat kerja. Menurut Abdul Talib dan Mohd Ali (2012), walaupun faktor kualiti dan kos sebagai salah satu jaminan kejayaan di pasaran, aspek keselamatan dan kesihatan juga perlu diambil kira bagi menghadapi persaingan dalam pasaran global. Aspek-aspek ini juga akan mempengaruhi kualiti pemprosesan produk dan produktiviti syarikat.