Profil jurang usahawan kecil wanita dan lelaki di Alor Gajah, Melaka - Hamid @ Hussain, Shawal Sahid; Mahadi, Mohd Hidayat (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Daerah Alor Gajah merupakan salah satu daerah di Melaka dengan jaraknya 24 kilometer dari Bandaraya Melaka dan juga merupakan salah satu pintu masuk utama ke negeri Melaka melalui Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS). Ibu daerah Alor Gajah berpusat di Bandar Alor Gajah. Selain itu, Daerah Alor Gajah juga mempunyai tiga buah bandar dan 16 buah pekan-pekan kecil. Keluasan daerah Alor Gajah adalah seluas 66,302 hektar yang merangkumi 31 buah mukim. Keunikan Bandar Alor Gajah itu sendiri yang memiliki elemen sejarah yang menjadi sumber tarikan pelancong tempatan dan juga antarabangsa membuatkan tunjang utama membantu usahawan kecil di Alor Gajah. Kedatangan pandemik Covid-19 telah memberi kesan secara langsung dalam aktiviti keusahawanan. Kajian yang dijalankan oleh World Bank bermula pada April hingga September 2021 menunjukkan terdapat jurang perbezaan antara usahawan wanita dan lelaki dalam berdepan kesan pandemik, dan ia berada pada tahap yang serius dan membimbangkan. Kajian itu turut mendapati perniagaan kecil dan mikro yang diketuai wanita lebih berdaya saing, kreatif dan inovatif ketika berdepan cabaran pandemik. Melihat kepada jurang jantina tersebut, satu kajian tinjauan rintis telah dilakukan bagi melihat profil jurang usahawan kecil wanita dan lelaki di sekitar Alor Gajah, Melaka.