Program memperkasa ekonomi komuniti Pulau Tuba, Langkawi, Kedah - Ahmad, Aziani; Zainol, Zamzila Erdawati; Yahya Zikri, Solihah (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Pulau Tuba merupakan sebuah pulau kecil yang terletak di perairan Pulau Langkawi, Kedah. Pulau ini mempunyai bentuk muka bumi yang berbukit, paya bakau dan dikelilingi laut. Struktur muka bumi seperti ini menjadikan ia sebuah tempat yang menarik untuk dikunjungi. Pelbagai aktiviti seperti memancing, candat sotong, ‘island hoping’, ‘jungle tracking’ dan aktiviti-aktiviti lain boleh dilakukan di sini. Komuniti setempat terdiri daripada nelayan, pengusaha bot penambang dan sebahagian kecil mengusahakan chalet. Sebagai menambah pendapatan sampingan, mereka juga mengusaha kedai makan di kediaman masing-masing