Persoalan insan, nilai dan pembinaan tamadun: satu wacana falsafah - Muhamad, Rasid (2009)
Memahami konsep manusia, nilai dan tamadun merupakan satu perbincangan yang penting. Islam mempunyai perspektif yang jelas dan tepat tentang persoalan tersebut. Tanpa memahami persoalan tersebut, atau memahaminya menurut perspektif yang kabur dan salah akan menjadikan kehidupan manusia dan tamadunnya kehilangan arah. Tentunya, dengan pemahaman yang betul ia bukan hanya melahirkan sebuah tamadun yang unggul, tetapi juga dapat memberi manfaat kepada manusia dan dunia sejagat.