Mejar (B) Haznain Ngamil usahawan luncur udara Borneo Paragliders Sdn. Bhd. - Abdul Ghani, Roseziahazni; Abu Samah, A’tiqah Rashidah; Ali, Noor Malinjasari; Baharuddin, Nurul Syuhada (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Sukan ekstrem atau sukan sukan lasak, juga dikenali sebagai sukan aksi atau sukan alternatif, adalah acara sukan atau aktiviti yang bercirikan kelajuan tinggi dan berisiko tinggi kini amat digemari dikalangan sebahagian peminat-peminat sukan Malaysia. Antara 10 sukan lasak yang kini popular di Malaysia ialah selam udara (skydiving), selam skuba (skuba diving), luncur udara (paragliding), luncur air (parasailing), snorkeling, skuba doo, terjun lelabah (bungee jumping) dan berakit air putih. Sukan-sukan ini dikatakan mampu meningkatkan adrenalin dan meningkatkan kegairahan hidup untuk berjuang.