Kewangan dan Industri Kecil dan Sederhana - Ali, Noor Malinjasari; Abu Samah, A’tiqah Rashidah; Abd Ghani, Roseziahazni; Borhanuddin, Rahayu Izwani; Mohd Noor, Hasmida; Mokhlas, Hasmi (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Industri Kecil dan Sederhana (IKS) banyak mencorakkan ekonomi sesebuah negara dan merupakan polisi utama kebanyakan negara disebabkan mereka memainkan peranan penting dalam pembangunan ekonomi dan memberi sumbangan yang signifikan dalam tenaga kerja (Harash et al, 2014). Akses kewangan adalah penting untuk pembangunan dan perkembangan Industri Kecil dan Sederhana di mana kesediaan kewangan luaran adalah satu kaitan positif dengan produktiviti dan perkembangan syarikat. Namun begitu, akses kepada perkhidmatan kewangan sentiasa merupakan satu halangan atau cabaran dalam perkembangan dan pembangunan IKS terutama dalam keadaan ekonomi yang meruncing. Kewangan merupakan sebahagian daripada persekitaran perniagaan yang sekiranya diperbaharui dan dibaiki terutama untuk akses kewangan mempunyai banyak faedah kepada syarikat walau apa jua bentuk