Islamic entrepreneurship: khalifah & ibadah - Zakaria, Noorul Huda (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Seiring dengan perkembangan semasa, kewujudan peluang perniagaan dan usahawan-usahawan baru yang telah mula melibatkan diri dalam pelbagai cabang yang ditawarkan dalam pasaran hari ini umpama “cendawan tumbuh selepas hujan”. Masyarakat mula menyedari ganjaran serta peluang yang boleh direbut daripada aktiviti keusahawanan. Kita sedia maklum perniagaan merupakan salah satu aktiviti yang digalakkan di dalam Islam. Namun sejauh manakah kesedaran sebagai usahawan muslim tentang peranan sebagai khalifah dalam melaksanankannya dan bagaimankah untuk memastikan perlaksanaan tersebut seiring untuk menjadikannya ibadah yang digalakkan oleh Allah SWT? Menyedari tentang keperluan dan kepentingan tersebut, satu lagi program anjuran MASMED UiTM Cawangan Terengganu Kampus Kuala Terengganu bertajuk Islamic Entrepreneurship: Khalifah & Ibadah telah dilaksanakan pada 11 Jan 2022 (Khamis). Program tersebut telah berlangsung selama 2 jam (11pagi hinggan 1 tengahari) secara atas talian melalui Youtube Channel UiTM Cawangan Terengganu. Sasaran peserta adalah semua warga UiTM merangkumi pelajar dan staf selain komuniti luar.