Strategi keusahawanan mampan di kalangan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) - Mahali, Mahathir; Mohd Zaki, Suhanom; Laton, Mohd Zahid; Abdul, Shaiful Azlan (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Konsep keusahawanan mampan telah menarik perhatian pelbagai pihak sejak sedekad yang lalu. Sejak 2015, kerajaan Malaysia telah berikrar untuk memberi komitmen yang serius dalam melibatkan diri mencapai Matlamat Pembangunan Mampan yang terdiri daripada 17 objektif alam sekitar, ekonomi dan sosial. Keusahawanan mampan melibatkan usahawan menjana keuntungan sambil memberi kesan positif dan mampan kepada alam sekitar dan masyarakat. Ia juga berkaitan dengan mewujudkan perusahaan yang menguntungkan dan mencapai objektif alam sekitar dan sosial tertentu serta mencapai apa yang disebut sebagai “triple bottom-line” di mana perniagaan sama ada kecil, sederhana atau besar mempunyai kewajipan kepada masyarakat dengan menyeimbangkan tiga aspek kemampanan iaitu ekonomi, sosial dan alam sekitar.