Augmented reality: asimilasi seni dan sains teknologi sebagai cetusan idea baru dalam memperkayakan karya seni visual - Anuar, Roslaili (2024)
Perkembangan dan penggunaan teknologi di alaf 21 ini sudah tersebar luas ke seluruh dunia tanpa batas. Fungsi teknologi ini memperkasakan dunia samada untuk kehidupan harian, sektor pendidikan, perubatan, sukan, hiburan termasuk dunia seni visual. Penggunaan teknologi Artificial Intelligence (AI) yang meniru gaya kecerdasan manusia berfikir serta cara menyelesaikan masalah mula diperkenalkan pada tahun 2016 menerusi Revolusi Industri Keempat (Industri 4.0) melonjakkan penggunaan bidang teknologi seterusnya merancakkan lanskap teknologi dunia moden ke arah yang lebih mampan. Menurut Shukri (2020), Revolusi Industri 4.0 merupakan revolusi digital yang merujuk kepada proses pembangunan teknologi dalam sesebuah industri khususnya melibatkan sektor pengeluaran dan automasi ke tahap yang lebih pintar dan sistematik. Revolusi Industri 4.0 ini turut memperkenalkan era penggunaan drone, Internet of Things (IoT), cloud computing dan robotik.