Usahawan kampus : ada rasa, tak punya masa - Abdul Rahman, Azlan; Ayob, Muhamad Azrul; Yusoff, Zaidi; Hashim, Norhafiza; Mohd Hardi, Norafiza; Mansor, Roseamilda (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Dasar konsep perniagaan secara lazimnya adalah untuk menjana keuntungan dan menambahkan perolehan dan pendapatan pengusahanya. Dalam penelitian lain pula, konsep usahawan merujuk kepada individu-individu yang mengembangkan idea perniagaan dan mereka terlibat secara langsung dalam sesebuah proses perniagaan. Namun, tidak semua perniagaan ataupun usahawan itu didasari dengan nilai keuntungan semata-mata dan tidak kurang juga yang menceburi bidang ini dengan hanya bermodalkan minat dan berbekalkan usaha.