Usahawan dan E dagang semasa pandemik Covid-19 - Ahmad, Siti Hasziani; Hashim, Ina Murni; Tajuddin, Norulhuda (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Kes pertama Covid-19 di Malaysia adalah dilaporkan pada 23 Januari 2020 membabitkan tiga orang iaitu dua di Sabah dan satu di Selangor. Bermula daripada tarikh itu, kes Covid-19 semakin merebak dengan pantasnya. Tanggal 16 Mac 2020, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Perdana Menteri Malaysia pada ketika itu mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang pertama kali di Malaysia selama empat belas hari bermula dari 18 March sehingga 31 Mac 2020. Walau bagaimana pun, tempoh PKP itu dilanjutkan beberapa kali dan berlangsung selama hampir 3 bulan. PKP yang dilaksanakan ini telah memberikan banyak kesan buruk kepada semua sektor sama ada pendidikan, kesihatan, serta ekonomi.