Kajian perancangan penanaman senitaman jalan dan kesannya terhadap pengguna jalanraya. Kajian kes : Bandar Shah Alam pusat bandar Petaling Jaya / Azizi Mohamed - Azizi, Mohamed (Faculty of Architecture,Planning and Surveying, 1990)
Tidak kira di mana seseorang manusia itu berada, keperluan kepada keselesaan persekitaran merupakan suatu kehendak. Persekitaran boleh memberi kesan kepada aktiviti manusia. Dengan Iain-lain perkataan dapatlah dikatakan bahawa persekitaran adalah pencorak kepada perilaku manusia. Pengguna Jalanraya adalah dipengaruhi oleh persekitaran yang dibentuk oleh senitaman terutamanya senitaman Jalan. Namun begitu, isu dan masalah-masalah penanaman senitaman jalan sering diperkatakan kerana wujudnya beberapa kesan negatif daripadanya. Langkah-langkah tertentu perlulah diambil sebagai mengatasi masalah ini.