Start-up pelancongan pintar sebagai laluan kerjaya graduan pelancongan - Mansor, Nur Aliah; Abdul Razak, Rizalniyani; Saidin, Siti Salina (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Syarikat pemula (start-up) pelancongan pintar (smart tourism) menjadi strategi serampang dua mata iaitu sebagai pembekal teknologi kepada operator kecil dan sederhana pelancongan ke peralihan digital, serta sebagai laluan kerjaya mampan kepada graduan pelancongan Malaysia. Pertubuhan Pelancongan Dunia (UNWTO) telahpun mewujudkan ekosistem bagi start-up pelancongan seperti penganjuran UNWTO Tourism Start-up Competition bagi mencari start-up pelancongan yang inovatif.