Kepentingan dan kewajipan hubungan pekongsi antara satu sama lain dalam perniagaan perkongsian - Abdul Razak, Farihana; Osoman, Afidah; Mohd Norasli, Norhani; Mohammad Patel, Iza Faradiba (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Usahawan yang mendaftarkan perniagaan dibawah Akta Perkongsian 1961 dikenali sebagai ‘pekongsi ‘manakala perniagaan tersebut adalah ‘perniagaan perkongsian’. Seksyen 3(1) Akta Perkongsian 1961 memberi takrifan perkongsian sebagai “perhubungan yang wujud antara orang yang menjalankan urusan bersama dengan tujuan mendapatkan keuntungan.” Artikel ini membincangkan seksyen 26 Akta Perkongsian 1961 yang memperuntukkan mengenai kepentingan, hak dan kewajipan mereka antara satu dengan yang lain