Nasi Ganja - Che Lamin, Roz Azinur; Othman, Nursyuhadah (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Nasi, yang didefinisikan sebagai sebagai beras yang ditanak atau dikukus adalah makanan ruji bagi majoriti masyarakat Asia Tenggara Penyediaan nasi tidak terhad kepada nasi yang ditanak atau dikukus semata-mata. Nasi boleh disajikan bersama lauk-pauk atau ditanak bersama ramuan-ramuan tertentu seperti rempah ratus, santan, minyak sapi, atau digoreng bersama perencah atau pes. Hasil daripada campuran pelbagai ramuan maka terhasillah pelbagai variasi nasi seperti nasi lemak, nasi minyak dan nasi goreng dan banyak lagi. Kebelbagaian budaya dan faktor geografi juga merupakan antara penyumbang kepada kepelbagaian jenis nasi di Malaysia. Contohnya di negeri di pantai timur Semenanjung Malaysia, nasi dagang menjadi salah satu identiti bagi negeri Terengganu, negeri Kelantan dengan nasi kerabunya dan Pulau Pinang (di bahagian utara Malaysia) sangat terkenal dengan nasi kandar. Manakala nasi ganja pula sinonim dengan negeri Perlis. Penulis percaya ramai dikalangan orang umum tidak pernah mendengar nama nasi ganja ini.