Indulge in the putu mayam - Mohd Mydin, Azlina; Wan Mohammad, Wan Anisha (Unit Penerbitan Dan Publisiti JSKM, 2025)
Putu mayam merupakan makanan tradisional dari India yang telah mendapat sambutan yang hebat di Malaysia, Indonesia dan Sri Lanka. Putu mayam ini boleh dihidangkan dengan kelapa atau gula yang selalu digemari kaum Melayu. Manakala bagi kaum India, mereka gemar makan putu mayam dengan kari ayam, daging atau ikan. Ada juga yang gemar makan putu mayam ini dengan pisang, terutamanya kanak-kanak. Makanan ini boleh dijadikan menu sarapan ataupun menu makan malam. Sekarang ini putu mayam telah diinovasikan dengan pelbagai warna antaranya warna hijau yang dihasilkan daripada daun pandan, warna merah jambu daripada buah strawberi dan warna ungu daripada daun keladi. Sebenarnya putu mayam tiada rasa, disebabkan itulah, ianya disajikan dengan kuah atau gula bagi menambah perisanya.