Pengurusan risiko perniagaan di kalangan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) melalui insurans atau takaful perniagaan - Abdul Ghani, Roseziahazni; Abu Samah, A’tiqah Rashidah; Ali, Noor Malinjasari; Mohamad, Zuraida (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) kebiasaannya adalah lebih tinggi daripada KDNK Malaysia. Bagaimanapun, Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia pada pada tahun 2020, sumbangan KDNK PKS jatuh kepada 38.2 peratus dengan nilai ditambah RM512. 8 bilion, turun daripada 38.9 peratus (nilai ditambah: RM553. 5 bilion) tahun sebelumnya. Ia berikutan krisis kewangan global yang dialami dunia ditambah dengan pandemik covid-19 menyebabkan PKS juga merasai kegawatan ini. Akibatnya banyak perusahaan, termasuklah PKS ditutup kerana tidak mampu mengekalkan perniagaan mereka. Sudah menjadi lumrah perniagaan, untung dan rugi adalah adat perniagaan.Namun begitu, kerugian yang disebabkan oleh sesuatu perkara diluar jangka boleh menyebabkan perniagaan yang dijalankan selama bertahun-tahun boleh lebur sekelip mata kerana terdedah kepada risiko luar kawalan disebabkan perniagaan mereka tidak mempunyai sebarang perlindungan.