Takkan kuih tradisional Melayu hilang di dunia - Ibrahim, Mazne (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Melayu merupakan satu bangsa yang pernah dipandang tinggi suatu ketika dahulu. Seperti kata-kata hikmah “Takkan Melayu hilang di dunia”, begitulah juga dengan kuih muih tradisional atau pun kudap-kudapan Melayu yang mana ianya tidak akan pernah pupus dalam kamus dunia masakan. Negeri Kelantan atau juga dikenali sebagai Tanah Rendah Sekebun Bunga, kaya dengan kesenian dan budaya warisan baik dari segi makanan, kraftangan, pakaian dan seni persembahan.