Menilai kesan penggunaan AI terhadap pembangunan intelektual pelajar universiti - Muhamad Ali, Muhammad Naim; Izzat Sanin, Nurul Hanin (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Penggunaan kecerdasan buatan (AI) seperti ChatGPT dan Grammarly semakin meluas dalam kalangan pelajar pendidikan tinggi. Walaupun teknologi ini menawarkan kemudahan dari segi akses maklumat dan penyiapan tugasan, kebergantungan yang berlebihan menimbulkan kebimbangan. Antara isu utama ialah kemerosotan kemahiran berfikir kritikal dan penyelesaian masalah dalam kalangan pelajar. Situasi ini turut mempengaruhi pembentukan etika kerja apabila mereka melangkah ke alam pekerjaan. Pendidikan tinggi sepatutnya melahirkan individu yang berdikari dan berfikiran analitik. Namun, matlamat ini terjejas apabila AI digunakan sebagai pengganti, bukan sekadar alat bantu. Oleh itu, keseimbangan dalam penggunaan AI perlu diterapkan dalam proses pembelajaran.