Sisi gelap pempengaruh digital kepada perniagaan - Abd Karim, Hilwana; Amirnordin, Nur Alia; Tengku Sulaiman, Tengku Sharifeleani Ratul Maknu; Md Akhir, Norhaniza; Mohd Isnani, Zaidatulhusna (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Laporan Google trend pada tahun 2019 menyatakan “influencer” atau Pempengaruh Digital merupakan carian tertinggi dari tahun 2017 hingga kini. Majalah Forbes (2018) juga turut menyatakan “influencer marketing” adalah salah satu daripada dua belas trend di dalam perniagaan yang terkini dan majoriti ahli pemasaran mengakui bahawa cara pemasaran menggunakan “influencer” atau pempengaruh digital adalah terbukti berhasil. Kebanyakan syarikat perniagaan tidak lagi menggunakan kaedah iklan digital untuk memancing pelanggan utama. Ini kerana pelanggan merasakan pop up iklan digital agak merimaskan dan telah memasang ads blockers apps untuk menghentikan siaran iklan digital tersebut. Berdasarkan tinjauan eMarketer pada 2016 hampir 86 juta penduduk Amerika Syarikat dan 32% pengguna internet seluruh dunia telah memuat turun ads blockers apps tersebut.