Merintis model perniagaan PKS masa depan: strategi responsif terhadap revolusi AI dan tekanan geopolitik dunia - Mohd Isnani, Zaidatulhusna; Tengku Sulaiman, Tengku Sharifeleani Ratul Maknu; Md Akhir, Norhaniza; Amirnordin, Nur Alia; Abd Karim, Hilwana (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Perkembangan ekonomi global yang didorong oleh ledakan teknologi kecerdasan buatan (AI), perubahan iklim geopolitik serta sekatan perdagangan oleh kuasa besar dunia telah mewujudkan landskap perniagaan yang semakin kompleks dan berisiko tinggi. Bagi perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di Malaysia, yang secara kolektif menyumbang secara signifikan kepada ekonomi negara. Namun begitu, fenomena ini turut membuka pintu kepada peluang-peluang Baharu yang berpotensi memacu pertumbuhan mampan.