Kebangkitan pelaburan fraksional: bagaimana RM5 boleh menjadikan anda pemegang saham dalam syarikat gergasi dunia - Ab Rashid, Mohd Elfee; Arifin, Iskandar; Shabir Ahmad, Bashir Ahmad (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Pelaburan kini tidak lagi eksklusif untuk golongan berpendapatan tinggi atau mereka yang mempunyai akses kepada broker. Dengan konsep pelaburan fraksional, sesiapa sahaja boleh melabur hanya bermodalkan telefon pintar dan serendah RM5. Inovasi ini membuka pintu kepada jutaan pelabur baharu termasuk pelajar, pekerja gig dan profesional muda. Platform teknologi kewangan seperti Robinhood, Wahed Invest dan Raiz memainkan peranan penting dalam perubahan ini. Pelabur kini boleh memiliki pecahan saham syarikat gergasi seperti Amazon tanpa beban kos tinggi. Fenomena ini merevolusikan cara masyarakat mendekati pelaburan dan membina kekayaan. Ia mencerminkan perubahan besar dalam landskap kewangan peribadi global.