Keusahawanan digital - Mohd Zaki, Faddliza; Nasharudin, Nurhidayah; Abdullah, Siti Nur Fadzilah (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Teknologi yang pesat berkembang telah mengubah dunia perniagaan. Konsep Internet of Things memberi manfaat yang besar dalam bidang perniagaan masa kini. Ini dapat dilihat dengan sambutan yang diberikan oleh pembeli dalam perniagaan atas talian. Pembeli tidak perlu lagi beratur di kedai-kedai untuk membeli-belah. Pelbagai platform perniagaan atas talian ataupun e-dagang seperti Shopee dan Lazada memudahkan segala urusan jual beli. Masa dan tenaga dapat dijimatkan dengan adanya perniagaan atas talian. Seiring peredaran masa dan teknologi, keusahawanan digital menawarkan peluang baharu kepada semua individu samada peniaga baharu ataupun peniaga sedia ada untuk merebut peluang penjanaan pendapatan tanpa mengeluarkan modal yang banyak. Perniagaan kini dapat dijalankan tanpa memerlukan ruang fizikal seperti lot kedai yang perlu disewa atau dibeli. Peniaga makanan dari rumah contohnya, boleh menggunakan aplikasi Food Panda atau Grab Food untuk khidmat perniagaan mereka. Keusahawanan digital ini secara tidak langsung dapat membantu pertumbuhan ekonomi negara.