Affogato Kuching - Hashim, Norzaihan; Jaya, Irdawaty; Junih, Mohamad Amir (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Berbekalkan kelulusan bidang kejuruteraan dan pengalaman belajar di luar negara, usahawan muda Muhammad Hamizan bin Zaidi telah membuka ice-cream cafe Affogato pada 2019 di Tabuan Tranquility, Kuching dan diikuti dengan pembukaan rangkaian kedua, Restoran Oregano Affogato berhampirannya pada 2021. Affogato terletak berdekatan dengan beberapa francais (makanan) antarabangsa berjenama besar. Lokasi premis yang strategik ini memberikan kelebihan kepada perniagaan beliau kerana pelanggan di sekitar mempunyai pelbagai pilihan. Selain itu, kafe ini berada di kawasan kediaman yang agak baharu iaitu berhampiran sekolah swasta dan antarabangsa. Sebagai usahawan muda, Hamizan Zaidi, sangat teruja dalam mengetengahkan inisiatif perniagaan bersesuaian dengan citarasa semasa seperti yang digambarkan.