LHDN dan usahawan baharu - Norizan, Saifulrizan; Ahmad, Azura; Abdillah, Azlin; Kassim, Azalilah; Kram, Suhardi (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Di Malaysia, seperti yang kita sedia maklum, sebahagian daripada pendapatan negara adalah dari sumber cukai sama ada cukai langsung atau cukai tidak langsung. Oleh itu, usahawan-usahawan yang menjalankan perniagaan ini tidak terkecuali daripada membayar cukai kepada kerajaan. Terdapat usahawan yang culas membayar cukai yang menyebabkan ketirisan kepada pendapatan negara kerana mereka berperanan sebagai golongan pembayar cukai utama yang membayar cukai di Malaysia. Semua pendapatan yang diperolehi di Malaysia adalah tertakluk kepada pengenaan cukai pendapatan seperti yang termaktub dalam “Seksyen 3, Akta Cukai Pendapatan 1967. Bagi sesuatu perniagaan, cukai pendapatan akan dikenakan selepas mengambil kira semua perbelanjaan operasi perniagaan serta tuntutan dan belanja yang boleh dituntut. Pengetahuan mengenai percukaian sangat membantu usahawan baharu agar penjimatan cukai pendapatan sebagai peniaga dapat dimaksimakan.