Rantaian bekalan dan nilai kepada pelanggan - Ali, Noor Malinjasari; Mohamed Nor, Raslina; Mokhlas, Hasmi (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Dalam dunia keusahawanan, konsep pengurusan rantaian bekalan sangat penting dalam persekitaran perniagaan hari ini. Pengurusan rantaian bekalan yang berkesan mampu membantu syarikat dalam proses pembangunan produk dengan melantik pihak ketiga untuk menguruskan kemudahan logistik dan pengangkutan untuk memberikan nilai yang optimum kepada pelanggan dan sebagai salah satu teknik meningkatkan nilai kepada pelanggan. Adalah penting untuk mewujudkan persekitaran yang harmoni antara pengeluar dan pelanggan dengan memberikan respons yang cepat terhadap pelanggan melalui penyelarasan antara penyedia perkhidmatan dan pengedar. Kecekapan syarikat dalam mengendalikan perniagaan akan menyumbang kepada kepuasan pelanggan dan kejayaan syarikat.