“Customer Experience” kunci usahawan kuasai hati pelanggan - Md. Jani, Siti Hajar; Amer, Afizan (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Bagi seorang usahawan membina perniagaan berasaskan perkhidmatan tentulah mempunyai cabarannya yang tersendiri. Salah satunya ialah bagaimana perkhidmatan yang di tawarkan dapat memberikan kepuasan kepada pelanggan. Untuk memberikan kepuasan ini, ramai usahawan kini memberi lebih perhatian kepada strategi pengalaman pelanggan perniagaan mereka.