Shopee: e-dagang menawarkan peluang keusahawanan kepada rakyat Malaysia - Chong, Poh Ling (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
E-dagang menyediakan mata pencarian dan peluang baru dalam menghadapi masalah ekonomi yang semakin meningkat, menurut tinjauan baru-baru ini oleh platform e-dagang Shopee, yang merangkumi 11.850 penjual dari Malaysia. Menurut pengarah urusan wilayah Shopee Ian Ho, 5,406 dari jumlah penjual adalah usahawan baru yang menggunakan e-dagang untuk menjalankan perusahaan mereka sepenuhnya dalam talian. Anehnya, wanita mewakili sekitar 72 peratus perniagaan baru yang ditubuhkan oleh e-dagang. Mereka kebanyakannya menjual barang kesihatan dan kecantikan, serta pakaian dan aksesori fesyen wanita, dan memperoleh purata RM3,950 setiap bulan. Sebelum Shopee 11.11 Big Sale, Ho mendedahkan penemuan penting ini dari tinjauan Shopee mengenai bagaimana e-dagang mewujudkan peluang baru untuk rakyat Malaysia melalui YouTube.