Indikator membentuk usahawan yang berjaya - Hamid @ Hussain, Shawal Sahid (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Terdapat beberapa indikator yang diperlukan oleh seseorang usahawan yang berjaya. Antaranya ialah mengamalkan sikap keusahawanan, mengamalkan cara berfikir ke arah keusahawanan dalam situasi yang diperlukan, mengamalkan cara-cara pengurusan asas jual beli dengan mudah, menghasilkan produk berdasarkan pengetahuan serta kemahiran, dan mengamalkan nilai moral dan etika yang baik (Peterson, R.1988).