Profil usahawan melayu di Alor Gajah, Melaka - Hamid @ Hussain, Shawal Sahid (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2022)
Kajian ilmiah telah dijalankan berkaitan profil usahawan melayu di Alor Gajah. Berdasarkan kajian lapangan yang dijalankan, Rajah 1 menunjukkan tahun perniagaan beroperasi dalam kalangan usahawan melayu di Alor Gajah iaitu seramai 21 orang responden (70%) yang memulakan perniagaan selepas tahun 2000. Seterusnya, responden yang memulakan perniagaan pada tahun 1987-2000 iaitu terdiri daripada enam orang responden (20%). Manakala, seramai tiga orang usahawan (10%) menyambung perniagaan warisan keluarga di mana perniagaannya beroperasi sebelum tahun 1987. Hal ini membuktikan bahawa kesedaran di kalangan usahawan melayu terhadap penglibatan dalam keusahawanan adalah semakin meningkat saban tahun.