Nombu kanji - Mohd Mydin, Azlina; Kechil, Rafizah (Unit Penerbitan e-Buletin JSKM, 2025)
NOMBU KANJI ini merupakan satu juadah khas yang disediakan pada bulan Ramadhan oleh kaum India Muslim. Ianya seperti bubur lambuk tetapi mempunyai bahan penyediaan yang berbeza dengan bubur lambuk. Nombu Kanji adalah bubur berkhasiat yang dibuat menggunakan nasi mentah, dhal dimasak dengan santan hingga menjadi bubur yang licin dan diperisakan dengan rempah ratus, rasa kanjinya sangat mirip dengan biryani. Nombu Kanji ini merupakan satu hidangan yang lengkap dengan karnohidrat dan protein.