Misteri serangga lelamas - makanan eksotik masyarakat Melanau akhirnya terungkai - Chik, Yahutazi; Mahidin, Hartini; Mat Jusoh, Junaidah; Shah Jahan, Shahrina; Masran, Siti Nor Ain Seri; Omar, Sharifah Anom; Abdul Latif, Mohd Syahiran (Corporate Communication Unit, UiTM Mukah Campus, 2023)
Selain ulat sago atau ulat mulong (Rhynchophorus vulneratus), terdapat satu lagi makanan eksotik lain masyarakat Melanau; terutamanya di bahagian Mukah; yang dikenali sebagai Lelamas / Lelameh / Lelamaih / atau "beluncas nyatoh". Bagaimanapun, hanya terdapat sedikit maklumat saintifik yang diketahui pada organisma ini, terutamanya pada pengenalan saintifiknya dan kebanyakan maklumat yang berlingkar di media sosial mahupun di akhbar-akhbar hanya melaporkan maklumat am mengenai serangga tersebut terutamanya dalam aspek kepentingannya dalam warisan dan budaya unik masyarakat Melanau disamping beberapa mitos yang berlawanan dengan fakta-fakta sains.