Strategi menjadi usahawan sosial - Awang Kader, Mohd Aidil Riduan; Mustapha, Musramaini (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2021)
Keusahawanan sosial di Malaysia masih baru dan belum diketahui umum secara meluas. Konsep usahawan sosial berpaksikan serampang dua mata iaitu tidak hanya berorientasikan keuntungan semata-mata tetapi juga untuk mencapai impak sosial yang positif demi kesejahteraan masyarakat. Walaupun masih baru di Malaysia, keusahawanan sosial dilihat dapat meningkatkan pendapatan terutamanya bagi golongan B40. Usahawan sosial secara umumnya mempunyai ciri-ciri usahawan yang sama dengan usahawan lain seperti kreatif, inovatif, sanggup menghadapi risiko dan sebagainya.