Merebut manfaat percukaian terhadap aset perniagaan - Abd Mansor, Nor Hafizah; Othman, Ahmad Marzuki Amiruddin; Mustafa Kamal, Musmailina (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2021)
Setiap perniagaan memerlukan aset untuk menjalankan operasi perniagaan mereka. Menurut kamus Dewan Bahasa dan Pustaka (edisi 4), aset boleh didefinisikan sebagai wang tunai atau harta benda. Aset merupakan harta milik entiti perniagaan yang diperlukan untuk menjana pendapatan perniagaan. Aset mempunyai jangka hayat yang tertentu dan memerlukan sejumlah wang yang besar untuk mendapatkannya. Pembelian aset perlu diperhalusi agar tidak mendatangkan beban kewangan serta pembaziran sumber pada kemudian hari.