The blue ribbon campaign ceramah bebas asap rokok pasif - Masli, Izyan (UiTM Sarawak, 2021)
Umum mengetahui bahawa kadar penyakit dan kematian bagi perokok pasif melebihi kadar penyakit dan kematian ke atas perokok aktif. Rentetan itu, Lembaga Promosi Kesihatan Malaysia (MySihat) telah memperkenalkan Kempen Blue Ribbon untuk mengiktirafindividu mahupun organisasi yang telah berusaha melindungi orang awam daripada bahaya asap rokok melalui usaha advokasi ke arah mewujudkan 100% kawasan bebas asap rokok.