Nilai bahan terpakai kepada pereka tekstil - Anuar, Zainab; Lias, Hamdan; Abdul Hamid, Haslinda (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2021)
Encik Hamdan Haji Lias merupakan seorang Pensyarah Kanan di UiTM Cawangan Kelantan di mana beliau menjadikan alam sekitar terutamanya bahan alam semulajadi dan bahan buatan manusia yang rosak tanpa diguna pakai dijadikan sebagai sumber inspirasi dalam penghasilan reka corak batik kontemporari. Oleh itu, beliau telah mencipta alatan blok batik yang diperbuat daripada kawat besi terpakai dan menghasilkan blok batik menggunakan bahan buluh.