Program kem bahasa Arab: Mukhayyam Lughawi 2.0 - Azmi, Afifah; Omar, Masitah; Zainuddin, Puteri Faida Alya (Corporate Communication Unit, UiTM Mukah Campus, 2023)
Matlamat program adalah untuk meningkatkan tahap minat dan penerimaan pelajar dalam pembelajaran Bahasa Arab sebagai bahasa ketiga. Selain itu, menerapkan para pelajar terhadap pemahaman kemahiran asas dalam pembelajaran bahasa. Terdapat empat kemahiran yang perlu dikuasai oleh para pelajar iaitu kemahiran mendengar, kemahiran membaca, kemahiran bercakap dan kemahiran bertulis. Sehubungan dengan itu, matlamat program ini untuk menerapkan semangat kerjasama dan bantu-membantu antara ahli kumpulan. Dalam aktiviti yang dilakukan para pelajar dapat berkomunikasi dan saling mengenali antara satu sama lain.