Fenomena Zamsaham - Othman, Ahmad Marzuki Amiruddin; Yahya, Khadijah; Hashim, Filouz; Mustafa Kamal, Musmailina (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2021)
Fenomena Zamsaham atau nama sebenarnya, Norizam Tukiman, mula menjadi tular setelah ‘keberanian’ beliau membeli pasukan The Red Warriors (TRW) pada September 2020, kelab tersohor Pantai Timur yang dibelenggu masalah hutang serta tunggakan gaji dan berdepan dengan kes FIFA, Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Situasi pemilikan kelab Kelantan ini unik kerana bukan sahaja Zamsaham tiada latar belakang bolasepak malah beliau berasal dari Johor, negeri yang dianggap antara seteru utama Kelantan di dalam kancah bolasepak tanah air. Umum maklum bahawa sejarah pengurusan kelab ini ditunjangi oleh anak negeri Kelantan, seperti Tan Sri Anuar Musa serta Dato Sri Vida. Artikel ini mendalami fenomena Zamsaham dan melihat bagaimana beliau menguruskan empayar perniagaan beliau.