Crowdfunding perniagaan menerusi pendanaan orang ramai - Mohamed Yousop, Nur Liyana; Wan Zakaria, Wan Mohd Farid; Ahmad, Zuraidah (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2021)
Pada masa kini, terdapat pelbagai kaedah boleh digunakan untuk pendanaan modal perniagaan. Antaranya dengan membuat pinjaman daripada pihak bank, pinjaman menerusi institusi pinjaman perniagaan seperti Tekun Nasional, pendanaan menerusi wang simpanan sendiri serta sumbangan daripada rakan atau ahli keluarga terdekat. Namun, kebelakangan ini, terdapat satu lagi kaedah yang semakin mendapat perhatian iaitu pendanaan menerusi sumbangan orang ramai.