Graduan memilih keusahawanan sebagai kerjaya - Ahmad, Sarah Sabir; Zakaria, Azfahanee; Mat Seman, Mhd Azmin (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2021)
Diantara punca yang menyumbangkan kepada kadar pengangguran graduan adalah graduan terlalu memilih kerjaya serta lokasi untuk mendapat perkerjaan, yang menjadikan majikan sukar memberikan pekerjaan kepada fresh graduates (Bernama, 15 September 2020). Jumlah penganggur di Malaysia meningkat 17.10 peratus kepada 610,500 orang dengan kadar pengangguran 3.90 peratus pada Mac 2020, menurut statistik utama tenaga buruh, keluaran Jabatan Perangkaan (Malaysiakini, 8 May 2020).