Peringkat ekonomi menurut Islam - Osman, Mazlan (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2021)
Namun begitu, konsep ekonomi dalam Islam berbeza dengan konsep ekonomi bukan Islam. Konsep ekonomi dalam Islam bukan ciptaan akal manusia tetapi ia adalah konsep yang digariskan oleh Allah SWT. Sistem ekonomi ciptaan akal fikiran manusia hanya berorientasikan keuntungan material dan duniawi namun sistem ekonomi Islam mementingkan konsep ibadah dan berkhidmat kepada masyarakat. Modal utama dalam ekonomi ciptaan akal adalah duit namun modal utama dalam ekonomi Islam adalah taqwa.