Keusahawanan dan politik pejabat - Nayan, Surina; Chulan, Majdah (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2021)
Pernahkah kita terdengar keluhan dan kata - kata sebegini di tempat keija?. Inilah yang dikatakan politik pejabat atau politik organisasi. Politik pejabat adalah suatu proses hubungan antara kuasa dan pengaruh yang melibatkan individu dan kelompok tertentu sama ada di peringkat dalaman atau luaran sesebuah organisasi. (Ahmad Sazmy, 2009). Tidak dapat dinafikan politik pejabat bukan hanya berlaku di sektor kerajaan atau swasta, malah ia turut dilalui oleh mereka yang menceburkan diri di dalam bidang keusahawanan kecil mahu pun besar. Hakikatnya, politik pejabat merupakan sebahagian daripada kehidupan di dalam mana mana organisasi. Tahap politik yang berlaku ketika seseorang itu bekerja adalah subjektif, yang bermaksud kadang kala ia boleh menjadi serius dan ada kalanya pada tahap minima sahaja.