Usahawan berpengetahuan (k-entrepreneur) dalam ekonomi gig - Mansor, Nur Aliah; Abdul Razak, Arbaiah; Abdul Razak, Rizalniyani (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2021)
Pandemik COVID-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah memberi tekanan dan risiko pada ekonomi individu, syarikat dan negara. Ramai yang hilang sumber pendapatan dan pekerjaan dalam tempoh wabak koronavirus ini melanda sehingga mewujudkan jurang ekonomi yang semakin besar khususnya di kalangan usahawan kecil dan sederhana. Kadar pengangguran juga dijangkakan akan meningkat sekiranya keadaan ekonomi Malaysia dan dunia tidak pulih dalam jangka masa terdekat. Bagi mengecilkan jurang ekonomi, rakyat mencari peluang alternatif untuk mendapatkan sumber pendapatan tambahan dan berterusan. Dengan perkembangan teknologi digital, peluang pekerjaan alternatif secara dalam talian menjadi lebih banyak dan mencetuskan peningkatan aktiviti ekonomi gig. Pada tahun 2020, kerajaan Malaysia telah memperuntukkan geran sebanyak RM75 juta bagi merancakkan ekonomi gig dan membimbing rakyat Malaysia menjana pendapatan dalam talian [1],