Copywriting di media sosial - Zolkifly, Nur Hazwani; Mohammad Yusof, Nur Lailatul Ilusna; Mohtar, Nor Marini; Baharom, Shahrel Nizar (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2021)
Kebelakangan ini kita sering sahaja membaca pelbagai ayat pengiklanan yang digunakan oleh usahawan terutamanya melalui pengiklanan di media sosial. Ayat pengiklanan yang digunakan adalah dipanggil copywriting. Copywriting merupakan satu elemen pemasaran yang menggunakan seni dan sains dalam penulisan; samada di laman web, iklan, promosi dan lain-lain. Kepentingan copywriting adalah untuk mewujudkan kesedaran jenama, menarik perhatian prospek, meyakinkan dan memujuk pembaca untuk bertindak, memberi pemahaman kepada prospek serta meyakinkan pelanggan untuk membeli. Di zaman digital ini, copywriting dapat menentukan tahap ketularan sesuatu pengiklanan di media sosial dan seterusnya menarik perhatian prospek. Contohnya penggunaan perkataan seperti makcik kiah, padu, laris, harga terlajak murah dan sebagainya mampu memberi kesan kepada tahap ‘visibility’ pengiklanan tersebut.