10 trend pengguna terhangat 2030 untuk usahawan usahakan - Amer, Afizan; Md. Jani, Siti Hajar (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2021)
Lupakan sejenak krisis dan ancaman kemelesetan ekonomi. Mari kita melihat trend apa yang akan muncul di masa depan kerana perkembangan teknolo- gi. Sepuluh tahun yang lalu, mungkin banyak orang tidak membayangkan dapat memesan perkhidmatan pengangkutan dan membeli makanan melalui telefon pintar. Sekarang, ini telah menjadi amalan biasa dalam kehidupan seharian. Dari perkembangan ini diramalkan bahawa penggunaan teknologi augmented reality (AR), realiti maya (VR), pembantu maya, kecerdasan buatan (Artificial Intelligence I Al), yang telah mula diterapkan dalam pelbagai penggunaan oleh syarikat teknologi pada era 4G, akan menjadi se- makin canggih pada era 5G.Kemajuan dan kecanggihan teknologi dicirikan oleh kemampuan internet untuk mewakili lima deria manusia.