Perniagaan online dari perspektif syariah - Abu Bakar, Suhaida; Ali, Norhidayah (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2021)
Amalan perniagaan secara tradisional atau offline telah lama bertapak di Malaysia. Dengan kerancakan teknologi terkini trend perniagaan internet berkembang pesat. Teknologi internet menyediakan pelbagai bentuk kemudahan dan akses berterusan kepada pengguna untuk mendapatkan maklumat, hiburan, rangkaian dan perhubungan. Dari perspektif perniagaan, teknologi ini juga meningkatkan aktiviti perniagaan dan pertumbuhan ekonomi. Perniagaan internet adalah proses di mana peniaga boleh berkongsi maklumat, menjaga hubungan dan menjalankan urusniaga perniagaan menggunakan teknologi (Ainin Sulaiman, 2000). Manakala, perniagaan atau dagangan melalui internet juga bermaksud penukaran maklumat perniagaan, urusan jual beli produk, perkhidmatan dan maklumat menerusi aplikasi internet.