Ar-Rahnu: solusi mikro kredit di kala pandemik - Wan Daud, Wan Naimah; Ab Lateh, Ahmad Temizi; Zainuddin, Noor Azura; Aurani, Jamalia (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2021)
Pandemik Covid-19 telah menjadi isu global dan sejarah hitam bagi kebanyakan negara yang terlibat termasuk Malaysia. Dengan kadar penularan yang begitu drastik menyebabkan negara kurang bersedia untuk melalui fasa yang cukup mencabar terutama dari aspek ekonomi. Bagi mengurangkan beban kerajaan, institusi kewangan seperti Ar-Rahnu telah tampil menawarkan khidmat gadaian Islam kepada masyarakat yang memerlukan bantuan mikro kredit secara lebih cepat, mudah dan menepati prinsip syarak.