Nasi kerabu sebagai inspirasi reka corak baru batik skrin - Anuar, Zainab (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2021)
Sebagai tenaga pengajar dan juga penggiat seni, saya berasa amat berbangga dapat berkecimpung didalam bidang ini terutamanya Seni Reka Tekstil. Berada didalam bidang ini cukup bertuah kerana bidang ini cukup lengkap dengan teori serta bidang latihan amali yang terbahagi kepada tiga displin utama iaitu tekstil batik, tekstil cetakan dan juga tenunan. Selain dari itu, pendedahan kepada penghasilan lukisan kajian tentang alam flora, fauna, bahan buatan manusia serta banyak lagi bahan kajian sebelum menghasilkan rekaan motif dan susunan reka corak. Antara bidang lain yang penting sebagai pereka tekstil ialah lukisan kajian, membuat pola dan bentuk pakaian, pengenalan tentang rekaan secara berkomputer atau CAD (Computer Aided Design).